
GAPS (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu –Bağırsak ve Fizyoloji Sendromu) DİYETİ NEDİR?
İnsan vücudu içerisinde çok fazla sayıda ve çeşitli mikroplar yaşamaktadır. En büyük mikrop kolonisini ise sindirim sistemimiz barındırmaktadır. Sadece bağırsaklarımızda 1.5-2 kg. bakteri bulunur. Bunların bazıları vücuda yararlı bazıları ise fırsatçı bakterilerdir. Hepsi bir denge içerisinde bir mikrosistem oluşturur.Sindirim yolunda ve bağırsak duvarında bulunan faydalı bakteriler vücudumuza giren tüm toksinlere, parazitlere, istilacılara, sindirilmemiş gıdalara karşı bir katman oluşturarak vücudumuzu korur. Ayrıca bu bakteriler sindirim ve emilimde de aktif rol oynarlar. Özellikle bazı gıdaları bu bakteriler olmadan sindiremeyiz.
Günümüzde bu bakterilerin önemi; dolayısıyla bağırsak floramızı sağlıklı tutmamızın değeri yeni yeni anlaşılıyor.
Peki Bağırsak Floramızı Neler Bozuyor ve olumsuz etkiliyor?
-Antibiyotikler( özellikle bilinçsizce yüksek dozlarda kullanılan ve gıdalarla içeriğinden alınan)
-Bazı ilaçlar(yüksek doz ve bilinçsizce alınan ağrı kesici ve analjezikler, steroid ilaçlar, doğum kontrol hapları, mide koruyucular gibi)
– İşlenmiş ve şekerli karbonhidratların çok yoğun tüketilmesi
-Aç kalmak,
-Aşırı yemek yemek,
-Stres
-Bazı virus enfeksiyonları, Kemoterapi, Hormon tedavileri, Radyoterapi, Fiziksel yorgunluk ,ileri yaş,alkol,toksik maddelere maruz kalma, mevsimsel faktörler gibi nedenler bağırsak floralarımızın bozulmasına neden oluyor ve beraberinde bir takım hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu noktada karşımıza GAPS Diyeti çıkıyor.
GAPS NEDİR?
Öncelikle anormal bağırsak florası nelere neden oluyor görelim;
- Anormal sindirim beslenme yetersizliklerine yol açar.
- Hasarlı bağırsak astarı gıda alerjilerine yol açar.
- Bağırsaktaki patojen tarafından üretilen toksinler, belirtilere/semptomlara neden olarak vücut tarafından emilir ve etrafa dağıtılır.
- Detoksifikasyon sistemi çöker.
- Otoimmunite çöküşe katılır.
- Beyin etkilendiğinde – Bağırsak Ve Psikoloji Sendromu ortaya çıkar.
Çocukta; -Otizm,
-DEHB/DEB,
-Disleksi,
-Dispraksi,
-Öğrenme/Davranışsal/Sosyal Problemler,
-Epilepsi
Yetişkinde; -Depresyon,
-Yeme Bozuklukları,
-Obsesif-Kompulsif Bozukluklar,
-Manik Depresiflik,
-Şizofreni,
-Madde Bağımlılığı,
-Epilepsi
- Vücudun geri kalanı etkilendiğinde – Bağırsak Ve Fizyoloji Sendromu ortaya çıkar.
Genel olarak; -Tüm Sindirim Bozuklukları(İBS,İBH,Gastrit, Kolit gibi)
-Otoimmunite hastalıkları; -Multipl Skleroz, romatoid artrit,
Vitiligo
-Fibromiyalji
-Kronik yorgunluk
-Alerji,astım
-Kronik sistit,
-Hormonal problemler
-Migren
GAPS Diyeti; GAPS Tedavisinin en temel unsurudur. Bozulan bakteri dengesini (disbiyozis) düzeltmek; hasarlı, yaralı, ülserli, ateşli, sızıntılı bağırsak (leaky gut syndrome) duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programıdır.
Sağlıklı bir bağırsakta probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranı yüksek, hastalık yapıcı patojen bakteri ve mantarların oranının düşük olması gereklidir. GAPS hastalarının tümünde ise patojenik flora olması gerekenden çok daha yüksektir ve bağırsak flora anormalliği vardır. Bu nedenle GAPS diyetinde, probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve hazır probiyotikler son derece önemlidir. Diğer yandan patojenleri besleyen ve onların çoğalmasını sağlayan karbonhidratlar yani şekerli ve nişastalı yiyeceklere diyette asla yer verilmez.
GAPS Beslenme programı, kısa bir zamanda bağırsak hasarını giderdiği ve böylece sızıntıları engellediği için; sindirilmemiş yiyeceklerin, toksinlerin, ağır metallerin kana geçişini durdurur. Bu durumun sonucu olarak hem beynin, hem de tüm doku ve organların toksinlenmesi ortadan kalkacağı için; diyetten kısa bir süre sonra psikiyatrik ve fizyolojik semptomlar da ortadan kalkacaktır. Yani; epileptik, şizofrenik, disleksik, depresif, manik vb. tüm psikolojik semptomlar yanında; alerji, egzema, anemi vb. fizyolojik semptomlar da giriş diyetinin ilk aşamalarında ortadan kalkmaya başlar. Çünkü; sızıntılı bağırsak duvarı iyileşerek, beyni ve tüm bedeni zehirleyen toksin geçişi durur. Semptomlar ortadan kalksa bile, bakteri dengesinin sağlanması ve tedavinin tamamlanması için giriş diyetinden sonra en az bir yıl kadar Tam Diyet sürdürülür. Daha sonra, birer birer diyet boyunca izin verilmeyen gıdalara geçilir, semptomlar kontrol edilerek diyette kalır veya geçici bir süre tekrar diyete ekleyerek GAPS Diyetinden tamamen çıkılır.