Çocukların okula devam ettikleri süre içerisinde hem zihinsel ve bedensel gelişimlerini sürdürmeleri; hem de başarılarını sürdürebilmeleri açısından beslenmeleri çok önemlidir. Beslenme tarzları ve alışkanlıkları onları ileriki dönemlerde etkileyeceği için çocukların beslenmelerine dikkat etmeli, onlara dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmalıdır.
Bu dönemdeki beslenme şekli çocuklarda ayrıca şişmanlık, zayıflık gibi kilo problemleri, vitamin-mineral eksiklikleri ve anemi(kansızlık) gibi durumlar ortaya çıkarabilir.
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
- Çocukların 4 besin grubundan dengeli bir şekilde almaları Bu dört besin grubu; süt ve süt ürünleri grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, tahıl grubudur
- Süt, yoğurt, peynir tüketimi kemik ve diş sağlığı için önemlidir.
- Taze sebze ve meyve tüketimi sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde en az 3-4 porsiyon tüketmeleri gerekir.
- Atıştırmalık olarak tüketilebilecek kuru veya yaş meyveler, peynirli sandviçler, süt ve ayran tüketimi sağlık açısından daha faydalıdı
- Bu dönemde en önemli konu kahvaltıdı Kahvaltı çocukların dikkat sürelerini ve algılarını etkilemektedir. Fakat kahvaltının içeriği de oldukça önemli. Kahvaltı konusunda ailelere de görev düşmektedir. Zaman problemi yaşayıp hazırlanan sağlıksız kahvaltılar yerine çocukların mutlaka peynir, süt, yumurta gibi besinleri tüketmesi gerekmektedir. Tahıllar da bu dönemde önemlidir. Tam tahıllı ekmekleri kahvaltılarına ekleyebilirsiniz. Yeterli ve dengeli yapılan kahvaltı okul başarısını artırır.
- Okul sürecinde çocukları spor dallarına yönlendirmek fiziksel ve zihinsel gelişim açıdan oldukça önemlidir.