ARALIKLI ORUÇ DİYETİ (İntermittent Fasting)

Aralıklı oruç diyeti (Intermittent Fasting) nedir ve nasıl uygulanır?
aralikli-oruc-diyeti.jpg
Oruç, uzun yıllar Dini amaçlı yapılan bir uygulamayken sağlık üzerine olumlu etkileri tespit edildikten sonra tıp dünyasında da kullanılmıştır.
Aralıklı Oruçtaki prensip açlığın insülin salınımını uzun bir süre önlemesi ve bu sayede yağ yakımını arttırması üzerinedir. Bu yüzden Aralıklı Oruç Diyeti, özellikle insülin direnci olan, fazlaca vücut yağlanması olan ve sağlıksız kilo aldığı düşünülen kişilere önerilir.
Aralıklı Oruç birkaç şekilde ele alınsa da genellikle uygulanan şekli 8 saatlik bir pencerede kişilerin günlük beslenmesini sağlayıp, geri kalan 16 saatlik süreçte oruçla devam eder. En çok tercih edilen yöntemi ise kahvaltıyı atlayarak, öğle ve akşam arasındaki 8 saatlik sürede 2 ana ve 1 ara öğünle günlük beslenmeyi tamamlamaktır. Böylelikle akşam yemeğinden sonra ertesi öğle öğününe dek aç kalınır.
Yapılan çalışmalar, 16 saatlik açlığın, kilo kaybında etkili olduğu gibi, kan şekeri kontrolünü iyileştirici, beyin fonksiyonlarını arttırıcı ve yaşam süresini arttırıcı etkileri olabileceğini göstermektedir.
Peki bu yöntem herkes için uygun olabilir mi?
Maalesef hayır. Özellikle günlük gıda alımı kontrolsüz yapıldığında açlığa bağlı artan gıda tüketimi kilo alımına ve hormonel problemlere neden olabilmektedir.
Hamileler, emzikliler, düşük tansiyonu olan kişiler, Tip 1 Diyabet hastaları, total vücut ağırlığı olması gerekenin altında olan kişiler ve yeme bozukluğu olan kişiler kesinlikle Aralıklı Oruç uygulamamalıdır.
Ayrıca tabi ki kronik hastalığı olan kişilerin de bu diyeti doktoruna danışmadan uygulamaya çalışması doğru değildir.
Herkes için tek bir diyet programı uygun olamaz.
Unutmayın En doğru Diyet SÜRDÜRÜLEBİLİR diyettir!! Aralıklı Oruç da bazı kişilerin hayatlarına uyabilen, ve içeriği mutlaka bir diyetisyen eşliğinde planlanması gereken ve kontrollerle yürütülebilecek bir diyet programıdır. Bir mucize degildir!!

Write a comment